Čaj od lista matičnjaka odličan kod uznemirenosti, nervoze, nesanice, lupanja srca...

Matičnjak ili melisa (lat. Melissa officinalis) je zeljasta biljka uspravne stabljike, nazubljenih jajastih listova i ružičastih sitnih cvetova. Rasprostranjena je na području Europe i zapadne Azije, a često raste samoniklo.

Za rast ili uzgoj su joj potrebni topla klima i vlažno tlo. Miris matičnjaka je opojan i podseća na miris limuna. Čaj od matičnjaka se najčešće pravi od listova (Melissae folium)

*Osobine*: List matičnjaka sadrži flavonoide, kumarinske derivate, polifenole, tanine, triterpene, seskviterpene, etarsko ulje (bogato citralom i citronelalom) i organske kiseline.

*Aktivni sastojci lista matičnjaka*: Pokazuju protivupalni, antispazmodični i analgetični efekat, a deluju i blago umirujuće na nervni sistem.

*Upotreba čaja od lista matičnjaka*: Preporučuje se kod uznemirenosti, nervoze, nesanice, lupanja srca, kao i kod grčeva, bolova i problema sa varenjem. U narodnoj medicini, preporučuje se i za ublažavanje menstrualnih tegoba, migrene i zubobolje.

*Ograničenja u upotrebi*: Usled nedostatka podataka o bezbednosti, upotrebu čaja od lista matičnjaka treba izbegavati tokom trudnoće i dojenja i kod dece mlađe od 12 godina.

*Neželjeni efekti*: Aktivni sastojci matičnjaka mogu uticati na koncentraciju pa se savetuje oprez kod upravljanja mašinama.

*Način pripreme i upotrebe*: Jednu supenu kašiku lista matičnjaka preliti sa 200 ml ključale vode, sud poklopiti i ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta. Procediti i piti dve do tri šolje čaja dnevno.