Namirnice koje su odlična zamena za beli šećer: Neke od njih su znatno zdravije

Nijedan dodatni šećer ne doprinosi zdravlju, ali je upravo šećer jedan od najčešće korišćenih dodataka ishrani.

S obzirom da je dobro poznato da je beli šećer najmanje zdrav, saznajte kojih sedam manje štetnih alternativa se nudi na tržištu i na koji način ih je najbolje koristiti:

1. Nektar agave (60 kalorija po supenoj kašiki)

Sadrži 50 odsto više kalorija od belog šećera, ali je jednako sladak, pa se koristi u znatno manjim količinama. S obzirom na to da se 90 odsto nektara agave sastoji od fruktoze, nije preporučljivo da se koristi često jer ishrana puna fruktoze može za kratko vreme da izazove insulinsku rezistenciju. Agavin nektar je najbolje koristiti pri pečenju.

2. Javorov sirup (52 kalorije po supenoj kašiki)

Za razliku od onog koji se koristi za palačinke i druge šećere, pravi javorov sirup sadrži više mangana, riboflavina (vitamina B2), cinka, magnezijuma, kalcijuma i kalijuma. Možete ga koristiti za ovsene pahuljice, kao preliv za salatu, u glazure, čokoladne prelive, na pečeno korenasto povrće i, naravno, na palačinke i vafle.

3. Med (64 kalorije po supenoj kašiki)

Najsavršeniji proizvod prirode je bogat glukozom, najjednostavnijim oblikom šećera, što ga čini odličnim izborom nakon vežbanja. Takođe je dobro znati da prerađeni med nije ništa manje hranljiv od sirovog. Štaviše, zagrejani i filtrirani med sadrži još više antioksidanata.

4. Melasa (58 kalorija po supenoj kašiki)

Gusti, slatki tamnosmeđi ili tamnozeleni sirup se formira kao ostatak nakon kristalizacije u procesu proizvodnje šećera. Kašika melase obezbeđuje deset odsto dnevne preporučene količine bakra, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Lakše sorte melase sadrže manje hranljivih materija i više šećera. Njegov intenzivan ukus najbolje će pristajati uz jela kao što su voćni šejkovi, marinade, kolači i keks.

5. Stevija (nula kalorija po supenoj kašiki)

Derivat lista istoimene biljke, stevija je prirodni zaslađivač koji snižava nivo šećera u krvi, visok krvni pritisak i smanjuje osećaj gladi. Čak je 300 puta slađi od belog šećera, pa se koristi u minimalnim količinama. Njegova primena je veoma široka, od raznih pića do hrane pripremljene na razne načine, uglavnom pečene.

6. Turbinado šećer (45 kalorija po supenoj kašiki)

Braonkasta boja ovog sirovog šećera, koji je ispran melasom u centrifugi, potiče upravo od melase. Razlika između turbinada i belog šećera, kada je u pitanju ishrana, je zanemarljiva. Prednost turbinada je što će desertima dati intenzivniji ukus, a posebno je ukusan ako ga u krupnijim kristalima posipate na kolače, mafine i slične deserte.

7. Smeđi šećer (52 kalorije po supenoj kašiki)

Dok se za smeđi pirinač kaže da je zdraviji od belog jer je nerafinisan, nije isti slučaj sa smeđim šećerom. Nije braon zato što je nerafinisan, već zato što mu je dodata melasa. Iz tog razloga, treba ga koristiti i u malim količinama da poboljša ukus i doda vlažnost pri pečenju i pravljenju glazure.

Izvor: Zadovoljna.hr