Jedemo ih svaki dan, a nismo svesni koliko oštećuju bubrege, štitnu žlezdu, izazivaju glavobolјu i rak... Jedemo ih svaki dan, a nismo svesni koliko oštećuju bubrege, štitnu žlezdu, izazivaju glavobolјu i rak...

Jedemo ih svaki dan, a nismo svesni koliko oštećuju bubrege, štitnu žlezdu, izazivaju glavobolјu i rak...

Arome, boje, konzervansi i zgušnjivači čine hranu privlačnijom. Hrana bolјe miriše, privlačnija je, ima duži rok trajanja, međutim, neki aditivi su bezopasni, dok druge treba izbegavati
To što je puding kremast, a limunada žuta rezultat je veštačkih dodataka hrani. Arome, boje, konzervansi i zgušnjivači čine hranu privlačnom za potrošače. Bolјe mirišu, ulepšavaju proizvod intenzivnijom bojom ili mu produžavaju rok trajanja. Neki aditivi su potpuno bezopasni, dok druge treba izbegavati jer mogu izazvati alergije, ADHD, oštetiti organe ili se sumnja da izazivaju rak.

U principu, Evropska agencija za bezbednost hrane proverava da li je aditiv štetan i ako nema sumnje u njegovu bezbednost, supstanca je odobrena. Međutim, za određene aditive važi ograničenje količine i obaveza upozorenja potrošača.

BOJE

Vrlo je malo potpuno prirodnih boja, ali je bezbroj sintetičkih boja, od kojih neke mogu biti štetne po zdravlјe.

✓ Žute boje - E102, E104, E110

Koriste se za bojenje slanih grickalica, džemova i pudinga.

Zašto su opasni: Mogu izazvati osip na koži i otežano disanje. E102 (tartrazin) može biti posebno opasan za one koji pate od netolerancije na aspirin. E110 (žuto-narandžasta) može izazvati identične simptome. Mnogo se priča o njihovom kancerogenom dejstvu, ali to još nije nedvosmisleno dokazano. Takođe, hrana koja sadrži E104 mora da nosi oznaku „može poremetiti aktivnost i pažnju kod dece” jer može izazvati poremećaj pažnje i hiperaktivnost i promoviše takozvane pseudoalergije, alergije koje imaju simptome klasične alergije, ali ne pokazuju imunološku reakciju.

✓ Crvene boje - E122, E123, E124, E127, E129

Koriste se u proizvodima zamene za meso i ribu, bilјnim proteinima, sosovima, slatkišima i džemovima.

Zašto su opasne: Pored pseudoalergija, boje E122, E124 i E129 mogu da izazovu i hiperaktivnost kod dece, dok E127 (eritrozin) može izazvati i poremećaje štitne žlezde.

Sumnja se da boja E123 može oštetiti bubrege. U Americi je ova boja zabranjena jer su eksperimenti na životinjama pokazali da može izazvati rak.

✓ Smeđe boje - E150, E151, E154, E155

Kola pića, kolači i sosovi duguju svoju boju ovim e brojevima.

Zašto su opasni: E150 (boja karamele) se smatra bezbednim sve dok ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu od 300 miligrama po kilogramu telesne težine. U Americi, hrana sa E150 mora imati upozorenje koje ukazuje na potencijalni rizik od raka. Ako se jede u velikim količinama i smeđa boja E154 može oštetiti unutrašnje organe, dozvolјeno je samo za dimlјene haringe. E155 takođe može da ošteti unutrašnje organe, dok sjajno crni E180 navodno izaziva pseudoalergije.

KONZERVANSI

Upotreba konzervansa sprečava rast bakterija, plesni i kvasca, čime se štiti naše zdravlјe, ali mogu biti i štetni. Takođe, produžavaju rok trajanja.

✓ E220 - sumpor dioksid - se obično koristi za konzerviranje suvog voća i gotovih jela. Ali ovaj konzervans takođe može izazvati glavobolјu, mučninu i dijareju.

✓ E249, E250 - nitriti - široko se koriste u mesnoj industriji za tamnjenje i konzerviranje mesa. Ovi aditivi deluju na opuštanje krvnih sudova i snižavanje krvnog pritiska, što je posebno opasno za malu decu.

✓ E235 - pimaricin - se uglavnom koristi kao inhibitor kvasca, produžavajući rok trajanja sireva i nekih mesnih proizvoda i pića. Ipak, i dalјe je upitno da li i u kojoj količini može štetiti zdravlјu.

✓ E284, E285 - borna kiselina i natrijum tetraborat (boraks) - koji se koriste, između ostalog, u proizvodnji kavijara, takođe su klasifikovani kao štetni.

SREDSTVA ZA ZGUŠĆIVANјE I ŽELIRANјE

Aditivi kao što su guma i guar guma daju hrani bolјu konzistenciju. Većina njih je bezopasna, ali neki zahtevaju oprez.

✓ E407 - koristi se u proizvodnji kečapa, sosova i pudinga. Izlučuje se nesvareno, ali se smatra da smanjuje apsorpciju hranlјivih materija.

✓ E425 - koristi se u proizvodnji staklenih rezanaca, a takođe sprečava apsorpciju hranlјivih materija.

POJAČIVAČI UKUSA

Pojačivači ukusa su hemijski proizvedene supstance koje pobolјšavaju ukus, ali i izazivaju veštački osećaj gladi.

✓ E620-E625 - glutamati - mogu izazvati migrenu, bol u stomaku i visok krvni pritisak.

ZASLAĐIVAČI

Mnogi proizvodi koje svakodnevno jedemo imaju veštački stvorenu slatkoću, ali je sve više istraživanja o njihovoj štetnosti.

✓ E951 - aspartam - izazvao je rak u studijama na životinjama, a pokazalo se i da može izazvati glavobolјu i gubitak pamćenja.

✓ E999 – ekstrakt kilaje – koristi se za pobolјšanje pene u pićima, ali takođe može da smanji broj krvnih zrnaca ili ograniči njihovu funkciju.

Objavljeno u Ishrana i zdravlje