Kardiolog upozorava ko ne sme da jede beli luk Kardiolog upozorava ko ne sme da jede beli luk

Kardiolog upozorava ko ne sme da jede beli luk

Beli luk je izuzetno zdrav, pomaže kod regulacije šećera u krvi, štiti od gljivičnih infekcija i patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lekove. Njegov glavni sastojak je alicin koji jača imunitet, ali i kardiovaskularni sistem.

Beli luk je zdrav kada se jede sirov, a ruski kardiolog Svetlana Pavličen savetuje da barem deset minuta ostavimo iseckan beli luk da odstoji, kako bi alicin delovao u punoj jačini.

"Beli luk duguje svoj miris polifenolu alicinu koji sadrži sumpor. Ima važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Kada uđe u krv, alicin je uključen u sintezu vodonik sulfida, koji opušta zidove krvnih sudova, i pomaže u normalizaciji krvnog pritiska. Ceo beli luk ne sadrži alicin, on se formira kada čen dođe u kontakt sa vazduhom. Iseckani beli luk treba izgnječiti i ostaviti 10-15 minuta pre upotrebe u kuvanju", rekla je doktorka i upozorila na komplikacije koje može izazvati konzumacija belog luka.

"Beli luk je prilično agresivan proizvod, pa ga ne treba jesti na prazan stomak. Može oštetiti sluzokožu želuca i jednjaka. Beli luk je kontraindikovan kod pacijenata sa inflamatornim oboljenjima gastrointestinalnog trakta u akutnoj fazi", tvrdi doktorka i podseća da ga ne treba kombinovati sa lekovima koji se koriste za lečenje problema sa cirkulacijom, razređuju krv i time sprečavaju staranje ugrušaka. Takođe, u toku trudnoće ili dojenja, uzimanje belog luka kao lek nije preporučljivo.

Objavljeno u Ishrana i zdravlje