Koje vitamine sadrži kukuruz i za šta je sve delotovoran?

Koje vitamine sadrži kukuruz i za šta je sve delotovoran?

Vreme je za kukuruz! Kuvan, pečen, u bilo kom obliku, odličan je jer ima toliko koristi. Ne sadrži gluten, što ga čini dobrom alternativom pšenici za one koji je moraju izbegavati. Evo još nekoliko razloga zašto biste ga trebali uključiti u svoju ishranu.

Sadrži prednosti integralnih zrna

Kao integralno zrno, kukuruz je u kategoriji namirnica koje imaju zaštitno dejstvo. Brojne studije povezuju konzumaciju kukuruza sa manjim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti. Da, kukuruz je povezan sa manjim rizikom od gojaznosti uprkos tome što ima visok sadržaj ugljenih hidrata. Ali, naravno, količina je važna. Pokušajte da izaberete porcije koje su u skladu sa potrebama vašeg tela i nivoom aktivnosti. Za većinu odraslih žena to bi značilo jedan klip kukuruza ili pola šolje pečenog pasulja.

Bogat je važnim hranljivim materijama

Kukuruz sadrži različite vrste vitamina B, kao i kalijum. Kalijum je mineral koji podržava zdrav krvni pritisak, funkciju srca, kontrakcije mišića, sprečava grčeve mišića i pomaže u održavanju mišićne mase. I ne samo to, kukuruz sadrži 10 puta više vitamina A od drugih žitarica. Uz sve to, štiti od kognitivnog pada. Isto tako, vitamin A podržava imuni sistem i pomaže u formiranju sluzokože respiratornog trakta. Jača sluzokoža stvara bolju zaštitnu barijeru i tako sprečava ulazak klica u krvotok.

Kukuruz ima antioksidante

Lutein i zeaksantin, glavni karotenoidi (ili pigmenti) kukuruza, pomažu u zaštiti očiju i dokazano smanjuju rizik od makularne degeneracije (bolesti centralnog dela mrežnjače) i katarakte (katarakte). Takođe je dokazano da antioksidant kvercetin može pomoći u borbi protiv akutnih i hroničnih upala i zaštiti od neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alchajmerova bolest. Kvercetin je takođe povezan sa apoptozom, oblikom programirane ćelijske smrti koju telo koristi da ubije istrošene ili disfunkcionalne ćelije.

Naravno, kada pomislite na kukuruz, verovatno mislite na žuti kukuruz. Ali postoje i plave i ljubičaste, a antioksidansi u njima mogu suzbiti upale. Osim što štiti telo od oksidativnog stresa, neravnoteže između slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i sposobnosti tela da se suprotstavi njihovim štetnim efektima.

Odličan je za varenje

Još jedna zdravstvena korist od jedenja kukuruza su nerastvorljiva vlakna koja se ne razgrađuju i apsorbuju u krvotok. Nerastvorljiva vlakna ostaju u digestivnom traktu, povećavaju količinu stolice i pomažu u premeštanju otpada kroz vaš sistem. Ovo sprečava zatvor, smanjuje rizik od hemoroida i može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog creva. Kukuruzna vlakna takođe mogu pomoći u kontroli težine povećavajući osećaj sitosti nakon obroka.

Kako ga izabrati, čuvati i pripremiti?

Najčešće se konzumiraju dve vrste kukuruza: kukuruz šećerac i kukuruz. Šećer se uglavnom koristi za kuvanje ili jede sam, dok se poljski šećer obično melje i koristi kao brašno.

Ako kupujete svež kukuruz, pazite da zrna nisu osušena i da lišće bude što zdravije, a kada ga čuvate u frižideru nemojte ga držati u blizini namirnica koje imaju intenzivan miris, jer kukuruz lako upija. njih. Uvek je najbolje jesti svež kukuruz, ali i zamrznuti kukuruz je dobar izbor, dok se kukuruz u konzervi koristi samo ako nemate ništa drugo pri ruci.

Svež kukuruz se najčešće kuva ili peče na roštilju i kao takav je odlično i zdravo jelo, uz malo soli. Kukuruzna zrna se mogu dodavati u čorbe, supe, jela od povrća i salate, a od kukuruznog brašna, osim palente, pripremaju se i palačinke, biskvite i druge poslastice ili tortilje.

izvor:danas.rs

Objavljeno u Ishrana i zdravlje