Đumbir (lat: Zingiber officinalis) – čudesan i moćan začin! Đumbir (lat: Zingiber officinalis) – čudesan i moćan začin!

Đumbir (lat: Zingiber officinalis) – čudesan i moćan začin!

Veliki kineski filozof Konfučije jednom je rekao da „još u mladosti treba da odsečeš štap na koji ćeš se oslanjati u starosti“. Pored brojnih životnih mudrosti koje nam je ostavio i koje i dan danas važe, ovaj socijalni reformator koji je živeo u petom veku pre nove ere – kleo se i u đumbir, taj magični koren.

Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu od 100 - 150 cm, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podseća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvetovi su bele, žute ili roza boje, zavisno od vrste. Aroma korenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svež.

Sadrži 1-2% eteričnog ulja koje se sastoji od oko 60% zingiberena izingerola, zatim kamfena, felandreana, cineola, borneola, citrala i seskviterpena.

Za njega je rekao da je oštar, da uklanja vlagu i smanjuje unutrašnju toplotu i temperaturu, tako da konzumiranje đumbira pre obroka pomaže zdravlju i varenju!

Zaista je dugačak spisak biljaka koje imaju pozitivan uticaj na naš organizam, ali retko koja ima toliko dobrih svojstava kao đumbir.

Šta je đumbir?

Đumbir je višegodišnja začinska biljka koja je u širokoj upotrebi kao začin i narodni lek. U tropskoj Aziji se gaji i koristi više od 4 hiljade godina, a stari Grci su ga toliko cenili zbog njegovih koristi pri varenju, da se dodavao hlebu, pa je tako stvoren i prvi hleb od đumbira.

Poreklom je iz Kine, odakle se proširio u Indiju, jugoistočnu Aziju, zapadnu Afriku i Karibe. Đumbir su u Zapadnu Indiju i Meksiko uneli Španci nakon njihovog osvajanja ove dve zemlje, a od 1547. đumbir se izvozio iz Santjaga u Španiju.

Danas je Indija prva na listi zemalja koje ga gaje, sa oko 35% ukupne svetske prozvodnje. Slede Kina sa oko 18%, Nigerija sa oko 11% i Nepal sa oko 9%.

Đumbir ima prijatan miris ali, oštar, jak i ljut ukus. U Japanu se kriške đumbira jedu između ili tokom jela da bi se očistilo nepce. Njegov rizom je mesnat, na preseku svetložut, sadrži skrob, smole i etarska ulja. Sadrži snažnu i moćnu komponentu kojoj duguje svoja lekovita svojstva a koja se naziva gingerol. Ova supstanca deluje antiupalno, što znači da može da ublažiti bol i oticanje. Đumbir je i antioksidans koji neutrališe štetne slobodne radikale u telu, a smanjuje i rizik od karcinoma jer sprečava prelazak ćelije iz benignog u maligno stanje.

Lekovito svojstvo đumbira

Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ugrušaka krvi, delotvoran je lek protiv migrene i protiv gripa. Đumbir poboljšava pamćenje, deluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora jer podiže energiju u organizmu. Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mleka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospešuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Čaj od đumbira je veoma dobar kod želudačnih problema, dok su eterična ulja iz đumbira odlična kod odvikavanja od alkohola, smanjuju stres pa se koriste i za masažu. Đumbir je delotvorno sredstvo za smanjenje holesterola u krvi, smanjuje bolove pa se koristi kod reumatskih problema, a povećava i broj i pokretljivost spermatozoida. Ima antiseptičko dejstvo i smiruje kašalj zbog čega se koristi kao dodatak toplim napitcima tokom zime. Đumbir stimuliše perifernu i opštu cirkulaciju, zagreva, otklanja grčeve i spazme, stimuliše funkciju jetre, snažan je antioksidans. Koristan kod uklanjanja edema, groznice, raznih mučnina. U kombinaciji sa drugim biljkama pojačava njihovo dejstvo. Mogu ga uzimati i bolesnici sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Smanjuje povećani serumski i tkivni holesterol kao i trigliceride u krvi. Povećava broj i pokretljivost spermatozoida bez ikakvog štetnog dejstva. Sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje tromba.

Đumbir nema nikakvo štetno delovanje.

Jača imunitet

Đumbir je poznat kao izuzetno efikasan katalizator u stvaranju belih krvnih zrnaca koja na prirodni način jačaju imuni sistem. Stoga se preporučuje da se svakog jutra na prazan želudac popije čaša vode ili čaja, u koje se doda kašičica izrendanog đumbira, sok od ceđenog limuna i kašičica meda.

Ublažava migrenu

Koren đumbira oduvek se koristio za ublažavanje napetosti i bola od migrene. Njegove antiupalne karakteristike blokiraju supstance koje stvaraju bol i upalu u krvnim sudovima mozga, te na taj način ublažava ili sasvim uklanja migrenu.

Ublažava menstrualne bolove

Da li ste znali da je đumbir ekvivalent lekovima koji ublažavaju menstrualnu bol? Da bi se ublažile tegobe koje ciklus izaziva, potrebno je konzumirati ekstrakt đumbira 4 puta dnevno, i to sa početkom od 3 dana pre menstrualnog ciklusa.

Štiti od kardiovaskularnih oboljenja

Oduvek se znalo da đumbir poboljšava krv. Danas znamo da je to zato što reguliše cirkulaciju, sprečava pojavu tromba, srčanog udara i jača krvne sudove. Ipak, postoje izuzeci. Naime, ko ne sme da koristi đumbir? Pre svega osobe sa problemom zgrušavanja krvi, koje bi morale da se posavetuju sa svojim lekarom u vezi konzumacije đumbira.

Pomaže pri mršavljenju

Glavna uloga đumbira u smanjenju kilaže jeste u regulisanju probave. Đumbir je bogat proteinima i vlaknima koji olakšavaju proces varenja, a dodatno podstiče proizvodnju žuči, što potpomaže razgradnju masnih naslaga.

Održava higijenu usta

Đumbirova antibakterijska moć je takođe poznata od davnina! Aktivna jedinjenja u đumbiru – gingeroli, sprečavaju razmnožavanje i širenje oralnih bakterija, koje mogu izazvati parodontalnu bolest, ozbiljnu infekciju desni.

Đumbir i dijabetes

Još jedna vrsta oboljenja se uspešno ublažava uz đumbir. U pitanju je dijabetes. U studiji iz 2015. godine koja je obuhvatila 41 učesnika sa dijabetesom tipa 2, konzumiranje dva grama đumbira u prahu svakog jutra na prazan stomak, smanjilo je šećer u krvi za 12 posto. Pored toga, osetno je poboljšalo i hemoglobin A1c (HbA1c), marker za dugoročni nivo šećera u krvi, dok je HbA1c smanjen za 10 posto tokom perioda od 12 nedelja!

Primetno je smanjenje odnosa apolipoprotein B / ApolipoproteinA-I za 28 posto i smanjenje malondialdehida (MDA) za 23 posto!

Iako su rezultati ove studije neverovatno impresivni, u toku je veće istraživanje đumbira i njegovo definitivno dejstvo na dijabetes. Do sledećeih rezultata, bezbedno je, pa čak i poželjno da pacijenti koji piju terapiju za insulinsku rezisteneciju i dijabetes konzumiraju đumbir – preporučuju endokrinolozi.

Ipak, savet se odnosi isključivo na umereno konzumiranje đumbira, a prilikom kontrole i određivanja terapije svakako se posavetujte sa lekarom o načinu korišćenja đumbira.

Đumbir i med

Med i đumbir zaista su idealna kombinacija ukusa, ali još bolja kombinacija zdravlja!

Pojedini stručnjaci čak tvrde i da su med i đumbir zajedno efikasan lek protiv raka. Šta je zapravo u toj kombinaciji tako moćno?

Pre svega, đumbir deluje protivupalno i umiruje bolove, a znamo da su upale uzrok brojnih poteškoća sa zdravljem. On umirujuće deluje na stomak, podstiče telo da izbaci sve toksine kroz znoj i tako doprinosi bržem ozdravljenju.

Sa druge strane, med je odličan izvor energije. Polifenoli u medu deluju kao antioksidanti, te on okrepljuje organizam, jača imunitet, bogat je vitaminima i mineralima, deluje umirujuće na upalne procese, funkcioniše kao probiotik, antibiotik i antimikotik.

Jasno vam je kako onda zajedno utiču na blagostanje čitavog organizma i koliko je važno uvrstiti ih u svakodnevnu prehrambenu rutinu.

Podjednako dobro kao med, uz đumbir idu i beli luk, kao i limun.

Čaj i melem od đumbira

Ukoliko ste odlučili da probate izuzetno moćan čaj ili melem od đumbira, naći ćete se pred svojevrsnim izazovom.

Kako oljuštiti đumbir?

Verovatno ste već pokušali klasičnom ljuštilicom ili oštrim nožem ali, bez mnogo uspeha. Naime, kora đumbira je izuzetno teška za ljušćenje a njegova tekstura dodatno otežava posao.

Ipak, postoji jedno lako rešenje i nadohvat vam je ruke. Čišćenje đumbira kašičicom za kafu je najefikasniji način, jer se tom prilikom ne gubi ni najmanji deo korena, već se samo skida kora!

Kako napraviti čaj od đumbira?

U šolju vrele vode dodajte kašičicu sitno naredanog đumbira i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Procedite, dodajte med i limun i uživajte u pravoj bombi vitamina.

Ukoliko želite da napravite melem od meda, đumbira i limuna, kombinujete sastojke na sledeći način: Operite 2 organska limuna, zajedno sa korom i 2 komada svežeg đumbira i iseckajte ih na kriške. Poređajete ih u staklenu teglu – red kriški limuna, red đumbira. Prelijte medom do vrha, i uzimajte svaki dan po jednu kašiku ovog čudesnog spoja, najbolje ujutro na prazan stomak.

Sve u svemu, nadamo se da smo vas barem malo inspirisali da se u vašoj korpi prilikom sledeće nabavke nađe i đumbir. Evo, da dodamo trešnjicu na vrh torte, znajte da je u istraživačkim studijama dokazano da đumbir može smanjiti oštećenje DNK od zračenja i pružiti određenu zaštitu od industrijskih zagađivača i vazduha zagađenog smogom.

Objavljeno u Začini