Kardiolog upozorava ko ne sme da jede beli luk

Beli luk je izuzetno zdrav, pomaže kod regulacije šećera u krvi, štiti od gljivičnih infekcija i patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lekove. Njegov glavni sastojak je alicin koji jača imunitet, ali i kardiovaskularni sistem.

Beli luk je zdrav kada se jede sirov, a ruski kardiolog Svetlana Pavličen savetuje da barem deset minuta ostavimo iseckan beli luk da odstoji, kako bi alicin delovao u punoj jačini.

"Beli luk duguje svoj miris polifenolu alicinu koji sadrži sumpor. Ima važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Kada uđe u krv, alicin je uključen u sintezu vodonik sulfida, koji opušta zidove krvnih sudova, i pomaže u normalizaciji krvnog pritiska. Ceo beli luk ne sadrži alicin, on se formira kada čen dođe u kontakt sa vazduhom. Iseckani beli luk treba izgnječiti i ostaviti 10-15 minuta pre upotrebe u kuvanju", rekla je doktorka i upozorila na komplikacije koje može izazvati konzumacija belog luka.

"Beli luk je prilično agresivan proizvod, pa ga ne treba jesti na prazan stomak. Može oštetiti sluzokožu želuca i jednjaka. Beli luk je kontraindikovan kod pacijenata sa inflamatornim oboljenjima gastrointestinalnog trakta u akutnoj fazi", tvrdi doktorka i podseća da ga ne treba kombinovati sa lekovima koji se koriste za lečenje problema sa cirkulacijom, razređuju krv i time sprečavaju staranje ugrušaka. Takođe, u toku trudnoće ili dojenja, uzimanje belog luka kao lek nije preporučljivo.

Jedemo ih svaki dan, a nismo svesni koliko oštećuju bubrege, štitnu žlezdu, izazivaju glavobolјu i rak...

Arome, boje, konzervansi i zgušnjivači čine hranu privlačnijom. Hrana bolјe miriše, privlačnija je, ima duži rok trajanja, međutim, neki aditivi su bezopasni, dok druge treba izbegavati
To što je puding kremast, a limunada žuta rezultat je veštačkih dodataka hrani. Arome, boje, konzervansi i zgušnjivači čine hranu privlačnom za potrošače. Bolјe mirišu, ulepšavaju proizvod intenzivnijom bojom ili mu produžavaju rok trajanja. Neki aditivi su potpuno bezopasni, dok druge treba izbegavati jer mogu izazvati alergije, ADHD, oštetiti organe ili se sumnja da izazivaju rak.

U principu, Evropska agencija za bezbednost hrane proverava da li je aditiv štetan i ako nema sumnje u njegovu bezbednost, supstanca je odobrena. Međutim, za određene aditive važi ograničenje količine i obaveza upozorenja potrošača.

BOJE

Vrlo je malo potpuno prirodnih boja, ali je bezbroj sintetičkih boja, od kojih neke mogu biti štetne po zdravlјe.

✓ Žute boje - E102, E104, E110

Koriste se za bojenje slanih grickalica, džemova i pudinga.

Zašto su opasni: Mogu izazvati osip na koži i otežano disanje. E102 (tartrazin) može biti posebno opasan za one koji pate od netolerancije na aspirin. E110 (žuto-narandžasta) može izazvati identične simptome. Mnogo se priča o njihovom kancerogenom dejstvu, ali to još nije nedvosmisleno dokazano. Takođe, hrana koja sadrži E104 mora da nosi oznaku „može poremetiti aktivnost i pažnju kod dece” jer može izazvati poremećaj pažnje i hiperaktivnost i promoviše takozvane pseudoalergije, alergije koje imaju simptome klasične alergije, ali ne pokazuju imunološku reakciju.

✓ Crvene boje - E122, E123, E124, E127, E129

Koriste se u proizvodima zamene za meso i ribu, bilјnim proteinima, sosovima, slatkišima i džemovima.

Zašto su opasne: Pored pseudoalergija, boje E122, E124 i E129 mogu da izazovu i hiperaktivnost kod dece, dok E127 (eritrozin) može izazvati i poremećaje štitne žlezde.

Sumnja se da boja E123 može oštetiti bubrege. U Americi je ova boja zabranjena jer su eksperimenti na životinjama pokazali da može izazvati rak.

✓ Smeđe boje - E150, E151, E154, E155

Kola pića, kolači i sosovi duguju svoju boju ovim e brojevima.

Zašto su opasni: E150 (boja karamele) se smatra bezbednim sve dok ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu od 300 miligrama po kilogramu telesne težine. U Americi, hrana sa E150 mora imati upozorenje koje ukazuje na potencijalni rizik od raka. Ako se jede u velikim količinama i smeđa boja E154 može oštetiti unutrašnje organe, dozvolјeno je samo za dimlјene haringe. E155 takođe može da ošteti unutrašnje organe, dok sjajno crni E180 navodno izaziva pseudoalergije.

KONZERVANSI

Upotreba konzervansa sprečava rast bakterija, plesni i kvasca, čime se štiti naše zdravlјe, ali mogu biti i štetni. Takođe, produžavaju rok trajanja.

✓ E220 - sumpor dioksid - se obično koristi za konzerviranje suvog voća i gotovih jela. Ali ovaj konzervans takođe može izazvati glavobolјu, mučninu i dijareju.

✓ E249, E250 - nitriti - široko se koriste u mesnoj industriji za tamnjenje i konzerviranje mesa. Ovi aditivi deluju na opuštanje krvnih sudova i snižavanje krvnog pritiska, što je posebno opasno za malu decu.

✓ E235 - pimaricin - se uglavnom koristi kao inhibitor kvasca, produžavajući rok trajanja sireva i nekih mesnih proizvoda i pića. Ipak, i dalјe je upitno da li i u kojoj količini može štetiti zdravlјu.

✓ E284, E285 - borna kiselina i natrijum tetraborat (boraks) - koji se koriste, između ostalog, u proizvodnji kavijara, takođe su klasifikovani kao štetni.

SREDSTVA ZA ZGUŠĆIVANјE I ŽELIRANјE

Aditivi kao što su guma i guar guma daju hrani bolјu konzistenciju. Većina njih je bezopasna, ali neki zahtevaju oprez.

✓ E407 - koristi se u proizvodnji kečapa, sosova i pudinga. Izlučuje se nesvareno, ali se smatra da smanjuje apsorpciju hranlјivih materija.

✓ E425 - koristi se u proizvodnji staklenih rezanaca, a takođe sprečava apsorpciju hranlјivih materija.

POJAČIVAČI UKUSA

Pojačivači ukusa su hemijski proizvedene supstance koje pobolјšavaju ukus, ali i izazivaju veštački osećaj gladi.

✓ E620-E625 - glutamati - mogu izazvati migrenu, bol u stomaku i visok krvni pritisak.

ZASLAĐIVAČI

Mnogi proizvodi koje svakodnevno jedemo imaju veštački stvorenu slatkoću, ali je sve više istraživanja o njihovoj štetnosti.

✓ E951 - aspartam - izazvao je rak u studijama na životinjama, a pokazalo se i da može izazvati glavobolјu i gubitak pamćenja.

✓ E999 – ekstrakt kilaje – koristi se za pobolјšanje pene u pićima, ali takođe može da smanji broj krvnih zrnaca ili ograniči njihovu funkciju.

Iznenađujuće prednosti konzumiranja kisele pavlake

Kisela pavlaka može da se koristi kao dodatak mnogim jelima i salatama. Odlično se slaže uz pečeni krompir, takose i čorbe, kojima daje kremastu teksturu i popravlja ukus.

Bez obzira na razloge zbog kojih kupujete kiselu pavlaku, trebalo bi da znate šta se događa s vašim telu kada pojedete kašiku ili dve ovog proizvoda.

Dijetetičarka Lorin Manaker za Eat This, Not That otkrila je neke iznenađujuće efekte konzumiranja kisele pavlake na zdravlje.

Dobra je za zdravlje srca

Verovatno nikada ne biste zdravlje srca povezali sa kiselom pavlakom.

Ali Manaker kaže da podaci pokazuju da konzumiranje mlečne masti može da bude povezano sa manjim rizikom od srčanih bolesti.

Pruža osećaj sitosti

Čak i mala porcija kisele pavlake može da vas brzo zasiti. Budući da je kisela pavlaka izvor mlečne masti, uključivanje pavlake može da vam pomogne da se brže osetite sitima.

Ako pazite na unos kalorija ili masti, možete da odaberete kiselu pavlaku sa smanjenim procentom masnoće.

Utiče na zdravlje creva

Prema Manaker, neke vrste kisele pavlake sadrže dodane žive kulture, što može da pomogne u održavanju zdravlja creva. Pronađite opcije na kojima je istaknuto da sadrže probiotike.

I na kraju, kisela pavlaka može da bude problem za one koji ne podnose mlečne proizvode. Ako imate poteškoća sa probavljanjem mlečne hrane, konzumiranje kisele pavlake može da prouzrokuje stomačne tegobe.

VLAKNASTA HRANA PROTIV HEMOROIDA

Probleme sa hemoroidima, odnosno šuljevima, ima veliki broj ljudi, a izraženi su u većoj ili manjoj meri. Predstavljaju jednu od najčešćih bolesti današnjice.

Oboleli imaju uglavnom između 45 i 65 godina starosti, mada je sve više mlađih pacijenata. Prema istraživanjima, ne postoji osoba iz ove starosne grupe koja makar jednom u životu nije patila od ovakvog tipa upale.

Hemoroidi mogu biti locirani na analnom otvoru ili zadnjem delu creva u obliku čvorića.

Uglavnom su bezopasni, ali postoje razlozi zbog kojih dolazi do komplikacija i pojave upale. Slaba fizička aktivnost, stres, trudnoća i nepravilna ishrana su samo neki od faktora koji utiču na pojavu ovakvog problema. Može čak biti i nasledna pojava.

Upala hemoroida je rezultat povećanog pritiska na krvne sudove u karlici, nalik pojavi proširenih vena na nogama.

Pražnjenjem creva dolazi do povrede, curenja sluzi i krvarenja.

Lečenje je neophodno započeti kada se pojave bolovi, peckanje i svrab.

U ekstremnim slučajevima, može doći do anemije zbog velikog gubitka krvi, a samim tim i gvožđa.

Na sreću 90% tegoba hemoroida je moguće ublažiti ili otkloniti, bez potrebe za hirurškim zahvatom.

Čim primetite ovakve simptome, neophodno je potražiti stručnu pomoć.

Kao pomoć u izlečenju, potrebno je pre svega promeniti stil života, a naročito režim ishrane kod hemoroida. Namirnice koje unosite u svoj organizam u velikoj meri mogu ubrzati vaš oporavak.

Izbacite one koje vam smetaju i vrlo brzo ćete uočiti rezultate.

Uvećajte unos namirnica sa povećanom količinom vlakana, koje su zaslužne za dobru probavu.

Znači, što je manji pritisak na creva, lakše ćete doći do izlečenja hemoroida. A to se može postići isključivo promenom vašeg svakodnevnog menija.

KAKO VLAKNASTA HRANA UBRZAVA IZLEČENJE HOMOROIDA?

Vlakna predstavljaju nesvarljive ugljene hidrate u hrani. Ispoljavaju višestruko pozitivan uticaj na zdravlje.

Preporučena dnevna količina zdravih i svarljivih vlakana je 25g za žene i 38g za muškarce.

U ovoj gramaži, efikasno održavaju zdravu crevnu floru, hraneći zdrave bakterije koje održavaju organizam i njegovo pravilno funkcionisanje.

Prisustvo antioksidansa mogućava nesmetan prolazak vrednih materija kroz celo telo.

Ovakvom ishranom se reguliše varenje, a takođe omekšava i stolica. Time se otklanja naprezanje koje pogoršava hemoroide i olakšava se defekacija. Povećava se zapremina stolice i olakšava njeno izbacivanje.

Bol kod hemoroida nestaje i ubrzava se oporavak krvnih sudova. Sprečava se nastanak zatvora. Izgubićete višak kilograma koji opterećuje krvotok i probavni sistem.

Ova ishrana takođe snižava i nivo lošeg holesterola.

Pacijenti koji su unosili više vlakana u organizam za vreme lečenja upale hemoroida, umanjili su mogućnost da se ona ponovi u budućnosti.

Ako su operisani zbog komplikacija izazvanih šuljevima, vlaknasta hrana je doprinela njihovom bržem oporavku.

Zamor, naprezanje i tvrda stolica postaju prošlost ovakvim režimom ishrane. Zato, da bi se što pre oporavili, strogo vodite računa šta jedete.

U nastavku teksta navodimo primere namirnica koje su se pokazale najdelotvornije i najefektnije u borbi protiv problema sa hemoroidima.

Prilikom njihovog konzumiranja, počnite sa malom količinom pa postepeno povećavajte.

Uz ovakvu ishranu, unosite dosta tečnosti – minimum 8 čaša vode dnevno. Tako ćete izbeći pojavu gasova i nadimanje.

Između svakog obroka, napravite pauzu od najmanje 4 sata da bi se uneta hrana pravilno svarila i rasporedila po organizmu.

VLAKNASTA HRANA: SVEŽE ILI SUVO VOĆE KAO LEK ZA HEMOROIDE

Jabuke, kruške, šljive, smokve ili kajsije se lako vare i brzo putuju kroz organizam.

Spadaju u grupu voća sa velikom količinom vlakana i često se dodaju u jelovnik osoba koje muče problemi sa hemoroidima. Ojačavaju krvne sudove i sprečavaju dalje oštećenje. Nesnosan svrab i krvarenje hemoroida će se veoma brzo zaustaviti.

Ne zaboravite jagode i pomorandže. Prilikom konzumiranja, maline proizvode hormon prostaglandin, koji umanjuje intezitet bola kod hemoroida.

Jedite celo voće, umesto konzumiranja voćnih sokova, jer se velika količina vlakana nalazi u samoj kori. Ako se ipak odlučite za ceđeni sok, obavezno dodajte pulpu.

Kada birate banane, gledajte da budu što zrelije, jer takve imaju laksativno dejstvo. Kombinujte ih sa toplim sojinim mlekom za bezbolnu stolicu. Vodite računa da svo voće koje kupujete bude dovoljno zrelo, radi lakšeg varenja.

Orašasti plodovi su takođe korisni u lečenju. Među njima, bademi ubedljivo vode po količini vlakana. Uvrstite ovu vlaknastu hranu kao obaveznu dnevnu grickalicu.

Bobice poput crne ribizle ili borovnice bogato je proantocijanidima, koji dodatno ojačavaju kapilare i vene.

Voće u svežem ili sušenom obliku unosite makar 5 puta dnevno da bi se postigli dobri rezultati. Suvo voće brže deluje od svežeg.

U kratkom vremenskom roku smanjuje gustinu stolice i omogućava lakše izbacivanje, bez nepotrebnog fizičkog napora.

POVRĆE: VLAKNASTA HRANA ZA BORBU PROTIV TEGOBA HEMOROIDA

U vašoj bašti ili na pijaci možete potražiti ovakve zdrave i dragocene izvore vlakana. Zamenite mesne obroke raznovrsnim povrćem, koje je prebogato antioksidansima.

Preporučuju se spanać, karfiol, brokoli, šargarepa, kupus, krastavac, celer…

Pijte sok od rotkve, koji će smanjiti bolove prouzrokovane hemoroidima.

Cvekla sprečava formiranje neprijatnih čvorića i pucanje kapilara, a spada u hranu koja smanjuje i rizik od raka debelog creva. U sebi sadrži i vitamine koji ojačavaju telo, da bi se lakše izborilo sa neprijatnim tegobama.

Mahunarke takođe pripadaju ovoj listi, ali ne treba preterivati u njihovom konzumiranju, da se ne bi došlo do nadimanja creva zbog prisustva celuloze. Njih je najbolje unositi za vreme ručka.

Udeo proteina i mikroelemenata u grašku i pasulju je takođe visok. Ti proteini su zaslužni za brzu regeneraciju oštećenih vena i kapilara.

U mahunarkama je prisutan i vitamin K koji u velikoj meri stimuliše zgrušavanje krvi.

ŽITARICE SU IDEALNO SREDSTVO ZA OLAKŠANJE PROCESA DEFEKACIJE

Najbolje bi bilo da sa unosom žitarica počnete već ujutru, kad je proces probave najlakše podstaknuti.

Jedite ih zajedno sa toplom vodom, medom ili jogurtom.

Chia semenke sadrže 34,4g vlakana na 100g i time zasluženo nose epitet jednog od najbogatijeg izvora vlakana na svetu.

Pored njih se ističu i semenke lana, a obe vrste sadrže i omega-3 masne kiseline.

Kinoa je takođe dobar izbor, a zbog svoje nutritivne vrednosti je veoma popularna i poželjna u ishrani kod osoba koje pate od hemoroida.

Tu su i sočivo, ječam, ovas…

Proizvodi na bazi kukuruznih mekinja su takođe od pomoći, jer 79% ovog značajnog sastojka čine vlakna.

Kokice su dozvoljene, ali kokane samo uz pomoć vazduha.

Preporučljivo je unositi cela zrna organskog porekla, a ako vam se jede neko pecivo, koristite integralno brašno i izostavite kvasac.

Hleb od integralnog brašna koristite za pripremu zdravih sendviča ili pojedite lanene pločice.

Umesto krompira, spremite integralni pirinač.

Ne treba ni sa žitaricama preterivati, da ne bi došlo do previše tečne stolice i grčeva u stomaku.

SUPLEMENTI NA BAZI VLAKNA

Po Vašoj želji, možete koristiti i suplemente kao dopunu uz vlaknastu hranu.

Mogu biti od velikog značaja ako provodite dosta vremena na poslu ili odlazite na naporne treninge. Odlikuje ih brza priprema u šejku, sa dodatkom tečnosti prema uputstvu za upotrebu.

Unošenje u organizam zavisi od osobe do osobe, ali i samog suplementa.

Telu je potrebno neko vreme da se navikne na unos i prevelika količina dovodi do digestivnih problema.

Suplementi moraju biti pravilno uklopljeni uz vaš režim ishrane i za to se najbolje konsultujte sa nutricionistom.

NAMIRNICE KOJE JE POTREBNO IZBEGAVATI

Zabranjena hrana kod hemoroida uključuje:

* Kafa i gazirana pića – izazivaju širenje krvnih sudova
* Pržena i masna hrana – prouzrokuje zatvor, uništava zid creva
* Alkohol – širi hemoroidne vene, dehidrira organizam
* Čokolada – podstiče razvoj upale hemoroida
* Beli hleb i peciva od rafinisanog brašna – izazivaju nadimanje i otežavaju pražnjenje
* Začinjena i masna hrana – iritira creva i sluzokožu analnog otvora, bolna stolica

NEKI OD DODATNIH SASTOJAKA KOJI SE MOGU SLOBODNO KOMBINOVATI SA IZVORIMA VLAKANA

– Masline i maslinovo ulje
– Kokos i kokosovo ulje
– Omega-3 životinjskog porekla
– Žumance
– Seme susama, bundeve, konoplje i kima

IDEJE ZA PRIPREMU HRANE KOJA SADRŽI VLAKNASTE NAMIRNICE

– Pripremite preliv za integralnu testeninu sa povrćem i žitaricama. Možete npr. kombinovati spanać i orahe. Pustite mašti na volju i eksperimentišite sa ukusima.
– Napravite smuti od više vrsta voća. Dodajte laneno seme i vode po potrebi.
– Pripremite ukusne mafine sa voćem po izboru. Možete dodati i cela žrna žitarica po izboru.

PRIMER DNEVNOG MENIJA SA MINIMUM 5G VLAKANA PO PORCIJI

DORUČAK:

Ovsene pahuljice sa vanilom i smokvama
(1 velika šolja ovsenih pahuljica, šolja nezaslađenog bademovog mleka, 1 štapić vanile, 1 supena kašika chia semenki, 3 suve urme bez koštica, 3 sveže smokve)

UŽINA:

Smuti od pomorandže i spanaća
(1 velika pomorandža, pola velike banane, nekoliko jagoda, 100g spanaća, 1/3 šolje nemasnog jogurta +kockice leda po želji)

RUČAK:

Pasulj sa integralnim pirinčem i karfiolom
(konzerva crnog pasulja, 2 šolje integralnog pirinča, 1 veća glavica karfiola, 2 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 2 sveže crvene slatke paprike, malo aleve paprike, peršuna i morske soli )

UŽINA:

Čips od kelja
(listovi kelja, malo maslinovog ulja, so, biber)

VEČERA:

Salata od sočiva i limete
(šolja zelenog sočiva, 2 kašike soka od limete, 1 šargarepa, kašičica susamovog ulja, seckani peršun, kim, himalajska so)

REAGUJTE NA VREME!

Lečenju hemoroida potrebno je pristupiti sa pažnjom i bez odlaganja.

U prevenciji ponovnog nastanka upale, treba ustaliti dobre navike. Ovakav tip ishrane će omogućiti da izbegnete neprijatnosti i komplikacije u budućnosti.

Uz njega dodajte svakodnevne vežbe za hemoroide i zaboravite na dugotrajno sedenje na WC šolji i naprezanje.

Vodite računa i o higijeni i tegobe će biti znatno smanjene ili u potpunosti eliminisane.

Ne čekajte predugo i uverićete se da je prirodno tretiranje hemoroida isplativo unošenjem veće količine vlakana putem redovnih obroka - piše prirodnolecenje.com.

Povrće koje doprinosi zdravlju jetre

Jetra je veoma važan organ čija je funkcija, između ostalog, čišćenje organizma od toksina, pomoć u probavi, skladištenje vitamina i minerala i sinteza proteina.

Iako ima jedinstvenu sposobnost da se regeneriše nakon oštećenja, ipak nije neuništiva, a izbor hrane i pića znatno utiče na taj organ.

Mnogo je namirnica bogatih hranjivim supstancama koje blagotvorno deluju na jetru, a jedna posebno važna grupa namirnica je povrće.

Cvekla

Iako nekima smeta njen pomalo zemljani ukus, cvekla je prepuna hranjivih supstanci koje dobro utiču na zdravlje jetre.

Istraživanja pokazuju da sok od cvekle sprečava bolesti pomažući jetri da obavlja svoje funkcije.

Trenutni podaci ukazuju na to da određeni antioksidansi koji se nalaze u cvekli, zvani betalaini, imaju antikancerogena i protivupalna svojstva.

Brokoli

Specifične hranljive supstance koje se nalaze u povrću kakvo je brokoli posebno su korisne za zdravlje jetre.

Brokoli se može jesti sirov ili kuvan, može biti i dodatak raznim jelima od testenine ili salatama, a može se poslužiti i kao prilog.

Prokelj

Prokelj je poslednjih godina postao veoma popularan, a za to postoji dobar razlog.

Osim što može da poboljša probavu i obezbedi velike količine vitamina i minerala, sadrži i biljna jedinjenja koja podržavaju rad jetre. Prokelj se najčešće jede pečen, dinstan ili kuvane na pari.

Lisnato povrće

Ova grupa povrća uključuje kelj, spanać, blitvu i zelenu salatu, a prepuna je antioksidansa, koji štite telo od opasnih slobodnih radikala.

Nedavna studija otkrila je da konzumiranje sirovog spanaća smanjuje rizik od nealkoholne masne bolesti jetre, prenosi Index.hr.