Pet minerala koje treba unositi svaki dan, a posebno leti

Kako bismo bili sigurni da u organizam unosimo dovoljno minerala, najvažnije je jesti puno lisnatog tamnozelenog povrća. Razne žitarice takođe su bogate važnim mineralima, kao i jaja, alge i drugo morsko povrće, ali i supa od kostiju.

Ako ne uspevate da ishranom unesete dovoljno određenih minerala, možete da pokušate da ih nadoknadite suplementima. Unošenje dovoljnih količina minerala povezano je s količinom energije koju imamo, a koja nam pomaže da funkcionišemo i budemo aktivni, te sa zdravim kostima i pravilnom funkcijom štitnjače.

Ako svaki dan jedete različito sveže povrće, velika je verovatnoća da dobijate dovoljne količine minerala, ali leti ga je potrebno jesti još više jer se minerali gube znojenjem. Stoga je dobro znati kojih to pet najvažnijih minerala koje treba unositi svaki dan.

Gvožđe

Telu je potrebno gvožđe kako bi prenosilo kiseonik kroz organizam. Kada ne unosite dovoljno gvožđa, umorni ste i slabi, a taj osećaj može vam preći u naviku ako ne povećate unos tog izuzetno važnog minerala. Gvožđe uvek uzimajte uz vitamin C, koji pospešuje njegovu apsorpciju, pa ako jedete namirnice koje sadrže oba nutrijenta, možete biti sigurni da radite jako dobru stvar.

Kalcijum

Znamo da je kalcijum neophodan za jake kosti, a naročito je važan za decu. Istraživanja su pokazala da unošenje dovoljnih količina kalcijuma u detinjstvu pomaže da se do 18. godine postigne maksimum koštane mase, što smanjuje rizik za osteoporozu kasnije u životu. Mlečni proizvodi obiluju ovim važnim mineralom, kao i biljna hrana poput spanaća.

Magnezijum

Ovaj mineral je neophodan za zdravlje kostiju i energiju. Nedovoljne količine magnezijuma mogu dovesti do ozbiljnog zamora. Suprotno tome, postoje dokazi da magnezijum pomaže i da bolje spavamo, a dovoljno sna omogućava nam da tokom dana imamo dovoljno energije. Osim toga, istraživanje je pokazalo da je magnezijum povezan sa smanjenim simptomima PMS-a. Pronaći ćete ga u semenkama bundeve, s kojima ćete dobiti i dozu cinka, koji takođe sprečava grčeve, piše Zadovoljna.hr.

Cink

Ovaj mineral ima nekoliko ključnih uloga. Mozgu je potreban za kognitivne funkcije i pamćenje, a i pomaže telu da proizvodi važan hormon štitnjače T3. Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i puno selena, koji pomaže u sintezi hormona štitnjače.

Kalijum

Pomaže u regulaciji krvnog tlaka, stoga je izuzetno važan za zdravlje srca, a takođe igra važnu ulogu u radu nervnog sistema. Banane su izvrstan izvor kalijuma, ali nisu jedini: zeleno povrće, slatki krompir i losos sadrže i više kalijuma od banana.

Izvor: nova.rs